Auris Audiologisch Centrum Aurislogo

Deel deze pagina


STEL EEN VRAAG

Cursus spraakafzien

Deze cursus wordt zowel in het Audiologisch Centrum in Rotterdam als in Bergen op Zoom aangeboden. 

Als u niet goed kunt horen, kijkt u heel goed naar anderen. Onbewust let u meer op de mond (liplezen), het gezicht (mimiek) en de lichaamshouding (lichaamstaal) van de ander. Dit wordt spraakafzien genoemd. Hierdoor verstaat en begrijpt u de ander beter. 

Als u slechthorend bent, zijn hoortoestellen en goede vaardigheden niet voldoende voor de verbetering van de communicatie. Het is belangrijk dat u als slechthorende aanpassingen in uw communicatie toepast. Dat geldt ook voor uw omgeving. Uw communicatie aanpassen aan uw situatie, noemen we communicatieve vaardigheden. Tijdens de cursus oefenen we met deze vaardigheden en krijgt u informatie over de theorie van het spraakafzien.

De cursus ‘Spraakafzien en Communicatieve vaardigheden’ is bedoeld voor slechthorenden, hun partners en/of familieleden. Zij oefenen om het spraakafzien en de communicatieve vaardigheden meer eigen te maken. De groep bestaat uit 5 à 6 slechthorende deelnemers en hun oefenpartners. Dit kan een eigen partner zijn, maar ook volwassen, kinderen, vrienden of vriendinnen zijn van harte welkom om deel te nemen als oefenpartner.

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten waarvan één bijeenkomst ongeveer drie maanden na het afronden van de cursus. Tijdens deze laatste bijeenkomst evalueren we in hoeverre u de aangeleerde vaardigheden in de praktijk kunt brengen. Meer over de cursus kunt u lezen in de folder (folder ‘cursus Spraakafzien en Communicatieve vaardigheden).

Voor deelname aan de cursus is een verwijskaart van huisarts of KNO-arts nodig. Met een geldige verwijskaart wordt de cursus in het algemeen gefinancierd door de zorgverzekering. Aan de cursist vragen wij alleen een kleine bijdrage voor het cursusmateriaal.  Heeft u belangstelling voor de cursus en wilt u meer weten over de procedure van aanmelding klik dan op de link aanmelden. In de folder 'Cursus spraakafzien' kunt u meer informatie vinden.

 

 • Aanmelden
 • Aanmelden

  U kunt zich aanmelden bij ons Audiologisch Centrum via onze website. Klik op deze link voor aanmelden tot 16 jaar. Voor aanmelden vanaf 16 jaar en voor volwassenen klikt op u deze link

 • Klachten en opmerkingen
 • Klachten en opmerkingen

  Wij doen er alles aan om onze dienstverlening zo goed en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Toch gaan er soms dingen mis. Wij horen het graag als u ontevreden bent. Hier leest u meer over klachten en opmerkingen.

  Als u kortgeleden één van onze audiologische centra heeft bezocht, zijn wij benieuwd naar uw ervaring. Daarom wordt aan een aantal van onze cliënten gevraagd mee te doen aan een onderzoek. Dit is een onderzoek naar de kwaliteit van onze dienstverlening. Het kan zijn dat u gevraagd wordt hier aan deel te nemen. Met uw ervaring kunnen wij de kwaliteit van onze diensten verbeteren. Zodat nieuwe cliënten hier in de toekomst van kunnen profiteren. Lees meer...

 • Uw privacy
 • Uw privacy

  Met persoonlijke gegevens gaat Auris zorgvuldig om. 

   Download deze folder om hier meer over te lezen. 

  Auris maakt gebruik van Zorgmail. Gegevens van cliënten worden altijd beveiligd verzonden. Meer informatie kunt u hier vinden.